Od ponad roku działa kuchnia szpitalna w Regionalnym Centrum Medycznym w Białogardzie. Pacjenci mogą zjeść smaczne i zdrowe posiłki przygotowane w oparciu o zalecenia lekarzy i dietetyka.
Szef Kuchni Marek Kosmala wraz z pracownikami codziennie wydają zbilansowane posiłki setkom pacjentów. Odpowiednia dieta to jeden z ważnych elementów leczenia.
Jak podkreśla szef kuchni w opublikowanym przez Powiat Białogardzki materiale filmowym:
Mamy swoją ekipę ludzi, którzy są tak przeszkoleni, że wiedzą, gdzie jest (dieta) lekkostrawna, gdzie żołądkowa, (…). Przygotowujemy posiłki według wskazań dietetyka i lekarzy.
Naczelna pielęgniarka Pani Jolanta Stolarek zwraca natomiast uwagę, że odpowiednio przygotowane posiłki, tzw. dietoterapia, jest bardzo ważnym elementem w procesie powrotu do zdrowia pacjenta.
Zachęcamy do obejrzenia materiału wideo na temat działalności szpitalnej kuchni w RCM.